Obowiązkowy punkt mojego stołu wielkanocnego, w tym czasie smakuje mi zawsze najlepiej.
Składniki:
1,5 l bulionu drobiowo-warzywnego
1 butelka zakwasu na żurek
1 duża marchew
2 ziemniaki
kawałek pietruszki korzenia ( ok. 1/3 jak marchewki)
kawałek selera (ok. 1/3 jak marchewki)
3 białe kiełbasy sparzone
kawałek boczku wędzonego
1 mniejsza cebula
1 ząbek czosnku
jajka ugotowane na twardo ( u mnie przepiórcze )2 szt na porcje
świeża pietruszka natka
śmietanka do zabielenia
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na suchej patelni by się wytopił, po jakimś czasie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbaskę, cebulkę w kostkę i posiekany drobno czosnek. Wszystko razem podsmażamy aż cebulka będzie szklista.
Bulion zagotowujemy i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, po ok 10 minutach dorzucamy starkowane marchew, pietruszkę korzeń i seler.Dorzucamy także podsmażony wcześniej boczek z kiełbaską, cebulkę i czosnkiem. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dolewamy zakwas i znów gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie żurek zabielamy śmietanką i podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!