Zupa serowa z warzywami, mocno serowa i pełna warzyw. Ważne by użyć tu dobrego gatunku sera, bo to głównie on nadaje smak zupie.
Składniki:
5 łyżek masła
3 marchewki
1/2 brokuła
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 l bulionu z kurczaka
3 ziemniaki
suszony tymianek
sól, pieprz
200 g sera cheddar
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
Marchewkę, cebulę i selera kroimy w dość drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone warzywa, podsmażamy 3 minuty i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażamy chwilę i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy tymiankiem i solą. Gotujemy całość na niedużym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy podzielonego na różyczki brokuła i gotujemy kolejne 5 minut. Teraz dodajemy starkowany cheddar i trzymamy zupę na ogniu aż ser całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem.
Smacznego!