Łatwa, ale zarazem wytworna zupa krem z białych szparagów z grzybami i pesto z rukoli, przepyszna. Przepis z warsztatów kulinarnych z Karolem Okrasą.
Składniki:
1 l rosołu drobiowego
250 g szparagów białych
100 g cebuli
100 g pora
60 g płatków migdałów
duża garść rukoli
200 g borowików lub podgrzybków (mogą być mrożone)
40 g masła
60 ml oleju
liść laurowy
pieprz biały
sól
Szparagi obieramy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, tniemy je na 1 cm kawałki, ale pozostawiając główki w kawałku ok 5 cm. Cebulę i pora obieramy i kroimy w kostkę. Szparagi (bez główek), cebule i pora podsmażamy w dużym garnku na oleju z odrobiną masła ok 5 minut. Zalewamy całość bulionem, dodajemy liść laurowy i gotujemy 20 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem i dodajemy śmietanę.
Pozostawione główki szparagów, przekrawamy wzdłuż na pół i podsmażamy na rumiano na odrobinie oleju, odkładamy.
Grzyby kroimy w kosteczkę i smażymy z solą i pieprzem ok 5 minutek.
Rukolę miksujemy z płatkami migdałów dolewając tyle oliwy by postało pesto, doprawiamy solą i pieprzem.
W głębokim talerzu na środku układamy grzyby, zalewamy kremem ze szparagów, na wierzchu układamy podsmażone główki szparagów i dekorujemy pesto z rukoli oraz odrobiną śmietanki.
Smacznego!
3 Responses
Kocham szparagi, więc z wielką chęcią wpraszam się na talerz tej pysznej zupy 🙂
A zapraszam 😉
Jak pięknie podana! Zachęca do szybkiej konsumpcji:)