Długo zwlekałam, żeby zrobić tą zupkę, myślałam ze nie będzie to nic specjalnego, ale jestem naprawdę zaskoczona, bo krem z groszku jest przepyszny – polecam spróbować.
Składniki:
500 g groszku
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
0,75 l bulionu warzywnego
śmietana do podania
sól,pieprz
bagietka
papryka wędzona w proszku
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy w garnku na maśle, aż się zezłoci, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i jeszcze chwilę smażymy, posypujemy całość solą i pieprzem. Następnie dodajemy groszek i od razu zalewamy bulionem.Dusimy aż groszek będzie miękki. Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy łyżkę śmietany i doprawiamy wedle uznania.
Bagietkę kroimy w bardzo cienkie plasterki, każdy posypujemy wędzoną papryką i suszymy w piekarniku aż zrobią się chrupiące. Podajemy z kremem, przyozdobionym śmietaną.
Smacznego!
2 Responses
Świetny przepis. Zupa jest smaczna, a ja od siebie polecam jeszcze, aby pieczywo było lekko słodkie. Smaki się wymieszają a dla podniebienia to raj:)
Oj chętnie bym zjadła dzisiaj taką zupkę. Poproszę jeden talerzyk 😉