Szybka w przygotowaniu, aromatyczna zupa krem z pomidorów z dodatkiem sera.
Składniki: (2 porcje)
1 kg dojrzałych pomidorów
ok 2 szkl bulionu warzywnego (w zależności od tego jak wodniste są pomidory)
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego oregano
2 garście tarkowanego żółtego sera
sól,pieprz
+ do podania
śmietana 18 %
świeżą pietruszka posiekana
Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię bez tłuszczu. Podsmażamy mieszając aż puszczą trochę soku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszone oregano. Smażymy bez przykrycia aż pomidory się rozpadną. Po tym czasie dodajemy bulion. Doprawiamy solą. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie całość miksujemy i doprawiamy pieprzem.
Nakładamy zupę do talerzy nakładamy po kleksie śmietany i posypujemy startym serem oraz świeżą pietruszką.
Podajemy z grzankami.
Smacznego!
Jedna odpowiedź
Sezon na pomidory w pełni, więc aż żal nie zrobić takiej pyszej zupki ! Super 🙂