Kalafior… uwielbiam kalafior. A wy? Krem z kalafiora to dla mnie coś nowego, ale po spróbowaniu myślę, że zacznie być mniej obcy.
Składniki:
1 włoszczyzna
1 kawałek mięska do zupy
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu czarnego
1 kalafior średniej wielkości
1/2 szklanki mleka 3.2 %
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
sól oraz pieprz do smaku
Na początku przygotowujemy wywar. Obieramy włoszczyznę, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Dodajemy mięsko i zalewamy wodą. Na 1 średni kalafior będzie nam potrzebny ok 1 l wywaru. Kalafior przesmażamy na łyżce masła i zalewamy gotowym i przecedzonym wywarem. Ewentualnie można zostawić marchewki jak ktoś lubi. Dodajemy mleko, zabielamy śmietaną m doprawiamy i gotujemy chwilkę. Zupę miksujemy na gładki krem lub przecedzamy przez sito.Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!