Dziś przepis na pyszną i aromatyczną zupę grzybową z suszonymi prawdziwkami, podgrzybkami, suszonymi kaniami i kurkami.
Sezon na grzyby w pełni, wiele z nich spożywamy od razu, dusimy prawdziwki w śmietanie, smażymy w cieście kanie i marynujemy podgrzybki w słoiczki. Pozostałe okazy suszymy, żeby móc cieszyć się grzybowym smakiem przez resztę roku. Suszone grzyby dodajemy do zup, sosów, pierogów na wigilię itp. Pełna smaków i aromatów. Jako dodatek kasza pęczak, która świetnie chrupie pod zębami.
Składniki:
2 l bulionu warzywnego
1 cebula
odrobina masła
3 suszone prawdziwki
3 suszone podgrzybki
garść suszonych kurek
kilka kawałków suszonych kani
2 szkl kaszy pęczak
sól, pieprz
śmietana do zabielenia
Bulion warzywny zagotowujemy i dodajemy do niego suszone prawdziwki, podgrzybki i kurki. (Kanie dodamy na koniec) Gotujemy 20 minut na niezbyt dużym ogniu. W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie masła, solimy. Z bulionu wyjmujemy wszystkie grzyby i kroimy w paseczki, dodajemy do cebulki i rumienimy na patelni.
W tm czasie do bulionu teraz już warzywno-grzybowego wrzucamy kaszę pęczak i gotujemy do miękkości. Gdy grzyby się zrumienią dodajemy je wraz z cebulką do zupy i teraz dodajemy już pokruszone kanie. Gotujemy całość jeszcze ok 10 minut. Zupę zabielamy śmietaną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
2 Responses
Taka zupa to prawdziwy smak jesieni 😉
Oj tak 😉