Zupki tej nauczyłam się będąc na warsztatach kulinarnych z Karolem Okrasą, zupa jest boska, polecam spróbować wszystkim miłośnikom orientalnych smaków.
Składniki:
1,5 l bulionu z kurczaka
2 marchewki
1 por
2 mniejsze cebule
2 piersi z kurczaka
2 banany
1 limonka
1 trawa cytrynowa (ewentualnie liście kaffiru)
chilli w proszku
imbir w proszku
curry w proszku
1 puszka mleka kokosowego
Marchewkę obieramy i razem z porem tniemy w słupki. Cebulkę obieramy i tniemy w piórka. w dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim warzywa, posypujemy chilli i imbirem ( wedle uznania). Gdy z warzyw będzie się już wydobywał intensywny zapach zalewamy je bulionem. Dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową lub liście kaffiru, skórkę z limonki i sok z połowy. Gotujemy 20 minut.
W tym czasie kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy obficie w curry, rumienimy na patelni, pod koniec dodajemy pokrojonego w plastry banana i podsmażamy razem jeszcze chwilę.
Z zupy wyciągamy trawę cytrynową, wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy jeżeli trzeba i gotujemy jeszcze 3 minuty.
W talerzach układamy kurczaka z bananem i zalewamy zupą.Podajemy.
Smacznego!