Łatwe danie które przygotujemy dość szybko. Zrazy ze śliwką i boczkiem w towarzystwie podsmażanych malutkich pieczarek.
Składniki:
75 dag szynki bez kości
20 dag suszonych śliwek
10 dag wędzonego boczku w cienkich plastrach
musztarda rosyjska
sól, pieprz
mąka
30 dag malutkich pieczarek
Mięso kroimy w plastry i rozbijamy mocno każdy kawałek. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Każdy plasterek smarujemy musztardą, na to kładziemy plasterek boczku i 2-3 śliwki. Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką. Zrazy obtaczamy mąką i obsmażamy ze wszystkich stron. Po tym czasie przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok 25 minut, aż mięsko zmięknie.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w połówki (ewentualnie całe jeżeli są malutkie) pieczarki obsypane solą i pieprzem.
Zrazy podajemy z ziemniaczkami i podsmażonymi pieczarkami.
Smacznego!