Menu+

Ziemniaczany suflet z sosem serowo- ziołowym

Opublikowano 4 października, 2013 w Dania główne



suflet ziemniaczany

Świetny sposób na pyszny i elegancki obiad.

Składniki: ( na 2 osoby)
Suflet:
450 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
2 szalotki
1 por
150 g kiełbasy
60 ml mleka
2 jajka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
+ masło i bułka tarta do formy
olej rzepakowy do smażenia
Sos serowy:
2 łyżki masła
2 – 3 łyżki mąki
1/2 szkl bulionu
1/2 szkl mleka
50 g starkowanego sera
posiekane świeże zioła

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy ziemniaki na złoty kolor. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek.
Szalotkę i pora kroimy w krążki, a kiełbasę w kostkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Na dno układamy warstwę ziemniaków, na to trochę szalotki,porów i kiełbasy. Układamy w ten sam sposób kolejne warstwy. Na samej górze mają być ziemniaki.
Mleko mieszamy z jajkami, solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Taką mieszanką zalewamy suflet. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Jeżeli wierzch za mocno się przypieka przykrywamy go folią aluminiową.

Przygotowujemy sos. Na patelni roztapiamy masło, zaciągamy mąką tworząc zasmażkę. Zalewamy bulionem i mlekiem. Dodajemy ser i mieszamy, gotując aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekane zioła. Gdyby sos był za gęsty dolewamy mleka lub bulionu.

Gotowy suflet podajemy polany sosem serowo – ziołowym.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. NO i mam super pomysl na piatkowy obiadek. Tylko nie dodam kielbaski, no bo piatek…

    • No to smacznego

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *