Ziemniaczane gofry z pełnym jesiennych zdrowych warzyw ratatuj. Zawsze staram się w daniach przemycać jak najwięcej warzyw, żeby danie było zdrowe, a takie połączenie zdecydowanie na to pozwala.
Składniki:
Gofry:
0,5 kg ziemniaków
3 jajka
1/4 szkl mleka
2 łyżki mąki
szczypiorek
sól, pieprz
Ratatuj:
1 nieduża cukinia
1 bakłażan
1 pomidor
1 cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
+ kwaśna śmietana do podania
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na początku posiekaną cebulkę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone w drobną kostkę cukinię, bakłażana, pomidor i paprykę. Wszytsko razem doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości.
Ziemniaki obieramy i tarkujemy na grubszej tarce, odciskamy z nadmiary płynu, dodajemy mąkę, mleko, jajka, sól, pieprz i posiekany szczypiorek.
Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją odrobiną tłuszczu i nakładamy porcję masy ziemniaczanej, smażymy rumiane gofry.
Podajemy z ciepłym ratatuj i kleksem kwaśnej śmietany.
Danie podane na talerzu marki Ambition z seri Kubiko.
#myAmbition
Smacznego!
Zapraszam wszystkich do skorzystania ze zniżki – 10 % na produkty Ambition w sklepie Dajar.
hasło ZDROWA-JESIEŃ – obowiązuje do 31.12.2017