Zielony mini torcik z masą z kaszy mannej

 tort-z-koniczynka

Taki mini torcik to idealne rozwiązanie na mini przyjęcia. Piekłam go w  tortownicy o średnicy 18 cm. Można taką nabyć w sklepie internetowym Redcoon. Recenzję na temat form firmy Kaiser możecie zobaczyć tutaj.

Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
60 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru
zielony barwnik ( u mnie Wilton w żelu)
Masa z kaszy mannej:
3 szkl mleka
1 szkl cukru
9 łyżek kaszy mannej
1 kostka masła ( 200g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki soku z cytryny

Formę do pieczenia o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).
Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Do białek z cukrem dodajemy po jednym żółtku, dalej ubijając. Wyłączamy mikser i przesiewamy do masy obie mąki, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy barwnik do uzyskania odpowiedniego koloru. Przelewamy masę do formy i pieczemy ok 20 – 30 minut w 180 stopniach.

zielony tort
Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Przygotowujemy masę. 2,5 szkl mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W pozostałej części rozprowadzamy kasze manną. Gdy mleko się zagotuje dodajemy kaszę i gotujemy do momentu aż zacznie bulgotać, mieszając by nie powstały grudki. Studzimy całkowicie.
Masło ubijamy mikserem do białości. Dodajemy po łyże kaszy mannej dalej ubijając. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Miksujemy chwilę do połączenia składników.
Tak przygotowanym kremem przekładamy blaty oraz dekorujemy wierzch i boki ciasta. Ciasto dekorujemy kolorową posypką.
Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

8 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search