Taki mini torcik to idealne rozwiązanie na mini przyjęcia. Piekłam go w tortownicy o średnicy 18 cm. Można taką nabyć w sklepie internetowym Redcoon. Recenzję na temat form firmy Kaiser możecie zobaczyć tutaj.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
60 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru
zielony barwnik ( u mnie Wilton w żelu)
Masa z kaszy mannej:
3 szkl mleka
1 szkl cukru
9 łyżek kaszy mannej
1 kostka masła ( 200g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki soku z cytryny
Formę do pieczenia o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).
Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Do białek z cukrem dodajemy po jednym żółtku, dalej ubijając. Wyłączamy mikser i przesiewamy do masy obie mąki, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy barwnik do uzyskania odpowiedniego koloru. Przelewamy masę do formy i pieczemy ok 20 – 30 minut w 180 stopniach.
Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Przygotowujemy masę. 2,5 szkl mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W pozostałej części rozprowadzamy kasze manną. Gdy mleko się zagotuje dodajemy kaszę i gotujemy do momentu aż zacznie bulgotać, mieszając by nie powstały grudki. Studzimy całkowicie.
Masło ubijamy mikserem do białości. Dodajemy po łyże kaszy mannej dalej ubijając. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Miksujemy chwilę do połączenia składników.
Tak przygotowanym kremem przekładamy blaty oraz dekorujemy wierzch i boki ciasta. Ciasto dekorujemy kolorową posypką.
Smacznego!
8 odpowiedzi
Fajny 🙂 Nie podałaś jednak skąd zielony kolor? Zwykły barwnik?
No ładnie zapomniało mi się o barwniku 😀
Obłedny… taki Szrekowski 🙂
Hehe no tak można by rzecz,że torcik dla Shreka ;p
Szałowy kolor! Z pewnością torcik zrobił furorę 🙂
Rzeczywiście podobał się i smakował, chodź nie jest zbyt wymyślny ;p
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Dziękuję, polecam torcik, prosty i szybki w wykonaniu.