Składniki:
2 szkl ryżu
20 dag salami w plasterkach
papryka czerwona
duży por
2 jajka
10 dag sera żółtego
2 łyżki bułki tartej
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, odcedzamy. paprykę i pora kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa ok 3 minuty. Odstawiamy by lekko przestygły. Salami kroimy w paseczki i mieszamy z ryżem i warzywami. Ser scieramy na grubych oczkach, mieszamy z roztrzepanymi jajkami, natką pietruszki, papryką,oregano i bułką tartą. Mieszamy z ryżem i warzywami. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach.
Smacznego!