Żądło osy

zadlo-osy1

Dwa drożdżowe placki, jeden z truskawkami, drugi z karmelizowanymi migdałami, przełożone budyniowym kremem.Przepis z Claudi.

Składniki:
400 g mąki
50 g drożdży
160 ml mleka
jajko
75 g masła
200 g cukru
700 g truskawek
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki miodu
350 ml kremówki
200 g płatków migdałowych
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
budyń waniliowy
cukier waniliowy

Z mąki, drożdży,mleka, jajka, masła i 50 g cukru wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Truskawki kroimy posypujemy mąką ziemniaczaną. Miód, resztę cukru i 100 ml kremówki zagotowujemy. Mieszamy z płatkami migdałowymi. Studzimy. Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy i na 1 połowie układamy truskawki, a na drugiej migdały. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku. Przygotowujemy budyń i mieszamy z żelatyną.Dodajemy ubitą z cukrem waniliowym śmietanę. Rozkładamy masę na wystudzonym cieście z truskawkami i przygrywamy plackiem z migdałami.

Smacznego !

Mogą Ci posmakować...

5 Responses

  1. miałam zamiar wypróbować ten przepis ale nie był dla mnie jasny, możesz mi powiedzieć jak dokładnie robi się masę? Rozumiem, że śmietanę dodajemy do zimnego budyniu?

    1. Tak żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, żeby napęczniała, przez ten czas gotujemy budyń, studzimy. Żelatynę stawiamy w garnku z gotującą się wodą, mieszamy aż się rozpuści i wlewamy do ostudzonego budyniu, miksujemy. Śmietanę oddzielnie ubijamy z cukrem waniliowym i delikatnie już na wolnych obrotach mieszamy z budyniem i żelatyną. Wykładamy od razu na ciasto. Pozdrawiam i mam nadzieję, że teraz lepiej wytłumaczyłam 😉 Jak zrobisz to pochwal się czy smakowało .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search