Dwa drożdżowe placki, jeden z truskawkami, drugi z karmelizowanymi migdałami, przełożone budyniowym kremem.Przepis z Claudi.
Składniki:
400 g mąki
50 g drożdży
160 ml mleka
jajko
75 g masła
200 g cukru
700 g truskawek
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki miodu
350 ml kremówki
200 g płatków migdałowych
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
budyń waniliowy
cukier waniliowy
Z mąki, drożdży,mleka, jajka, masła i 50 g cukru wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Truskawki kroimy posypujemy mąką ziemniaczaną. Miód, resztę cukru i 100 ml kremówki zagotowujemy. Mieszamy z płatkami migdałowymi. Studzimy. Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy i na 1 połowie układamy truskawki, a na drugiej migdały. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku. Przygotowujemy budyń i mieszamy z żelatyną.Dodajemy ubitą z cukrem waniliowym śmietanę. Rozkładamy masę na wystudzonym cieście z truskawkami i przygrywamy plackiem z migdałami.
Smacznego !
5 Responses
świetne, ciekawe ciasto i ciekawa nazwa 🙂
Ciasto cudnie się prezentuje 🙂
Super ciasteczko 🙂 Pozdrawiam 🙂
miałam zamiar wypróbować ten przepis ale nie był dla mnie jasny, możesz mi powiedzieć jak dokładnie robi się masę? Rozumiem, że śmietanę dodajemy do zimnego budyniu?
Tak żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, żeby napęczniała, przez ten czas gotujemy budyń, studzimy. Żelatynę stawiamy w garnku z gotującą się wodą, mieszamy aż się rozpuści i wlewamy do ostudzonego budyniu, miksujemy. Śmietanę oddzielnie ubijamy z cukrem waniliowym i delikatnie już na wolnych obrotach mieszamy z budyniem i żelatyną. Wykładamy od razu na ciasto. Pozdrawiam i mam nadzieję, że teraz lepiej wytłumaczyłam 😉 Jak zrobisz to pochwal się czy smakowało .