Pączki lecz w wersji bardzo nie tradycyjnej, z serkiem na wytrwanie 😉
Składniki:
250 g mąki pszennej
3 żółtka
1/2 szkl mleka
1 łyżka cukru
25 g drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżka spirytusu
Nadzienie:
Serek kremowy Arla Apetina- pesto i rukola
+posiekana drobno natka pietruszki
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i trochę mąki, zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn łączymy z resztą składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miseczki posmarowanej olejem, nakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h do podwojenia objętości. Z ciasta odrywamy kuleczki, spłaszczamy, na środek nakładamy odrobinę serka i zlepiamy pączki. Odkładamy na stolnicę posypaną mąką. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i czekamy ok 1 h aż podrosną. W głębokim garnku rozgrzewamy olej i smażmy kolejno pączki na złoty kolor. Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
8 odpowiedzi
Świetny pomysł na pączki, ustawiam się w kolejce po jednego 🙂
polecam nowe smaki 😉
No nie wpadłam na pomysł wytrawnych pączków a z takim nadzieniem jak zrobiłaś to świetna sprawa 😉
Dziękuję i polecam 😉
Jak oryginalnie <3 Dla mnie bomba! 😛
Dziekuję 😉
Bardzo interesujące!
dzięki 😉