Na początku jak zwykle chciałam podziękować za wspaniałe pomysły, które przesłaliście. Wybór oczywiście nie był łatwy, ale sugerowałam się przede wszystkim zgodnością przepisu z tematyką Wielkanocną, a także pomysłowością i smakiem oczywiście. No i poszłam w sumie w słodkości, chociaż spodziewałam się, że przeważać będą przepisy na wytrawne dania. Tak więc, nagrody otrzymują:
I miejsce – Pani Agnieszka za przepis na „Mazurek Wielkanocny z dżemem z gorzkich pomarańczy” – do stworzenia przepisu Panią Agnieszkę zainspirowały Dżem z gorzkiej pomarańczy Bonne Maman oraz laska wanilii Dary Natury. Do Pani Agnieszki wędruje blaszka do ciastek – zajączków na patyczkach Wiltona
II miejsce – Pani Edyta za „Wielkanocne koszyczki” – do stworzenia przepisu Panią Edytę zainspirowała laska wanilii Dary Natury. Do Pani Edyty wędruje zestaw 5 foremek do wykrawania ciasteczek.
Zwycięzcom gratuluję (skontaktuję się z Wami niedługo), a pozostałym jeszcze raz serdecznie dziękuję za udział w konkursie 😉
A tutaj przepisy :
Mazurek Wielkanocny z dżemem z gorzkich pomarańczy.
Składniki:
250 g mąki
150 g masła
szczypta soli
szczypta wanilii
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
dżem z gorzkiej pomarańczy- 1 słoiczek
masa krówkowa- kajmakowa 1 opakowanie
cukierki tic taci 1 opakowanie
jajka z czekolady
Technika wykonania:
Mąkę należy przesiać na sicie o drobnych otworach do miski, dodać masło i razem posiekać, szczyptę soli, cukier puder i wbić jajko, dodać wanilię naturalną posiekaną drobno, dodać mleko. Dokładnie wymieszać składniki a następnie wyrobić na jednolitą masę o gładkiej i delikatnej konsystencji. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około godzinę. Przełożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować ciasto na około 3-4 cm. i do prostokątnej blaszki wyłożyć ciasto. Nagrzać piekarnik do 200℃. Widelcem nakłuwać spód ciasta. Piec przez około 25 – 30 minut na złoty kolor, ostudzić. Ciasto przekroić na dwie równe części. Na ostudzone ciasto nałożyć dżem z gorzkich pomarańczy na dżem rozsmarować masę krówkową – kajmakową. Dekorować mazurek wedle uznania, moje dekoracje stanowią tic taci- cukierki- gałązki bazi , następnie wyłożyć jajka i gniazdka z czekolady na wierzch mazurka. Mazurek stanowi wspaniałą dekorację stołu świątecznego oraz jest pysznym deserem świątecznym.
Wielkanocne koszyczki
KRUCHE CIASTO
250 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii
MASA SEROWA:
250 g mielonego sera białego
65 g masła
1 jajko
125 g cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego
2 łyżeczki soku z cytryny
DEKORACJA:
30 motylków cukrowych
75 kolorowych draży
1 opakowanie paluszków deserowych
1 opakowanie ryżu preparowanego
1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, masło, ziarenka z laski wanilii oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1h.
Masło miksujemy tak, aby było puszyste i mieszamy z serem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i łączymy je z masą serową. Następnie dodajemy sok z cytryny i budyń śmietankowy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy szklanką koła oraz tworzymy ruloniki, które posłużą za „rączki”. Kołami z ciasta wylepiamy wysmarowane masłem foremki i wkładamy 2 łyżki masy serowej. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natomiast „rączki” smarujemy białkiem i pieczemy ok. 5 minut również w temperaturze 180
Gotową polewę czekoladową rozpuszczamy wg instrukcji podanej na opakowaniu i za pomocą wykałaczki malujemy wzory na „pisankach” z draży.
Paluszki deserowe smarujemy polewą i przyklejamy ziarenka ryżu preparowanego. Dzięki temu otrzymamy „bazie”. Ozdoby pozostawiamy do wysuszenia.
Przestudzone babeczki smarujemy po bokach polewą czekoladową i przyklejamy do nich „rączki”, które zdobimy cukrowymi motylkami. Na koniec do koszyczków wkładamy pisanki i bazie.