Ziemniaczane skórki we włoskim stylu. Ziemniaki upieczone w mikrofalówce pozwolą zaoszczędzić dużo czasu, można też upiec je w foli w piekarniku ale wtedy musimy je piec około 1h.
Składniki: (na 2 osoby)
4 dość duże ziemniaki
1 pierś z kurczaka
ulubiona przyprawa do kurczaka
sos pomidorowy
1 kula mozzarelli Galbani
sól, pieprz
świeża posiekana pietruszka
Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem z każdej strony, wkładamy do płytkiej miseczki i „pieczemy” w mikrofalówce na mocy 600W przez 15 minut. Po tym czasie powinny być miękkie. Po wyjęciu przekrawamy na pół i wydrążamy łyżeczką środki.
Pierś z kurczaka, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na złoty kolor.
Skórki ziemniaczane posypujemy delikatnie solą i pieprzem, smarujemy sosem pomidorowym i układamy w środku kawałki kurczaka oraz mozzarelli.
Tak przygotowane układamy na blasze do pieczenia i zapiekamy ok 15 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką.
Smacznego!