Wieniec ptysiowy z truskawkami

SONY DSC

Efektowny i smaczny deser, łatwy i szybki w przygotowaniu. Do tego lekki w sam raz na lato.

Składniki:
Ciasto:
1 szkl wody
8 dag masła
15 dag mąki
4 jajka
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
4 łyżeczki żelatyny
sok z 1 cytryny
10 dag cukru
2 szklanki maślanki
szklanka kremówki

Dodatkowo:
50 dag truskawek
cukier puder

Wodę zagotowujemy z masłem, cukrem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę i gotujemy mieszając, aż powstanie gęste lśniące ciasto i będzie odstawać od ścianek garnka. Ciasto studzimy. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku i na koniec proszek do pieczenia. Przekładamy ciasto do szprycy i wyciskamy na papierze do pieczenia okrąg o średnicy ok 24 cm. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, po czym 30 minut w 180 stopniach. Wieniec studzimy i kroimy na pół.

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Sok z cytryny zagotowujemy z cukrem, rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę. Dodajemy maślankę i wstawiamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie do gęstniejącego kremu dodajemy ubitą na sztywno śmietankę i wstawiamy znów na 15 minut do lodówki.

Truskawki kroimy na połówki.

Przekrojony wieniec wypełniamy kremem, układamy pokrojone truskawki i przykrywamy odciętą częścią, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !

Mogą Ci posmakować...

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search