Menu+

Wędlina z łopatki w łatki

Opublikowano 5 czerwiec, 2014 w Domowe wędliny



 lopatka-na-kanapki

Nazwa wzięła się z tego, że wędlinka jest w jasno ciemne łatki, efekt uzyskałam dzięki przekładaniu na przemian jasnych i ciemnych kawałków mięska. Do przygotowania wędlinki użyłam tego oto szynkowaru.

Składniki:
900 g łopatki wieprzowej
1, 5 łyżki przyprawy Natura Smak John
1,5 łyżki przyprawy Natura Smak Rozkoszna
żelatyna w proszku

Łopatkę wieprzową kroimy w paski, tak by uzyskać jasne i ciemne kawałki mięska. Jasne kawałki mieszamy z przyprawą Natura Smak John, ciemne z Natura Smak Rozkoszna. Układamy paski mięsa na przemian w szynkowarze, każdą warstwę przesypując odrobiną żelatyny. Mięsko w szynkowarze dociskamy i zamykamy. Wstawiamy do garnka z gotującą się wodą ( na dno kładziemy ściereczkę) tak by woda była ok 1 cm poniżej brzegu. Gotujemy pod przykryciem w temperaturze 90 stopni około 65 minut. Pozostawiamy w prasce na noc do zastygnięcia.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *