Warzywne samosa i relisz z pomidorów i chilli

warzywne samosa

Pyszne warzywne pierożki samosa. Do ich przygotowania użyłam gotowego ciasto do wont tonów, ale można zrobić ciasto samemu. Do podania proponuję relisz pomidorów i chilli. Inspiracja z książki Na osto.

Składniki:
1 opakowanie ciasta won ton (250 g)
4 średnie ziemniaki
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 duża cebula,drobno posiekana
2 wyciśnięte ząbki czosnku
3 liście kaffiru
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonych nasion kminu
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki garam masala
150 g mrożonego groszku
2 łyżki soku z cytryny
Relisz:
1 duża cebula
12 pomidorków cherry
1 zielony pomidor
2 zielone jalapeno
2-3 łyżki wody
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki świeżej mięty
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka nasion gorczycy
2 małe papryczki chilli

 Wszystkie składniki na relisz rozdrabniamy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Miksujemy na gładko.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( ważne żeby nie były rozgotowane). W większej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy nasiona gorczycy, cebulą, czosnek i liście kaffiru. Przesmażamy ok 3-4 minuty. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, dodajemy groszek i sok z cytryny, przesmażamy wszystko razem jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.

Z ciasta won ton lepimy pierożki z przestudzonym farszem. Smażymy w głębokim tłuszczu.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search