Czekoladowe miseczki wypełnione waniliową panna cottą z bakaliową posypką.
Składniki:
Mieseczki ( 6 szt):
100 g czekolady gorzkiej min 60 % kakao
Panna cotta:
300 ml śmietanki 36 %
60 ml mleka
30 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka ciepłej wody
odrobina pasty waniliowej
płatki migdałowe Kresto
skórka pomarańczowa Gold Pack
6 czekoladowych jajeczek
Przygotowujemy miseczki czekoladowe, do tego potrzebne będą silikonowe foremki. Czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka smarujemy silikonowe foremki od środka tak by pokryć całą powierzchnię. Odstawiamy do lodówki. Gdy pierwsza warstwa zastygnie znowu pokrywamy całość czekoladą, ścianki miseczek nie mogą być zbyt cienkie. Ponownie schładzamy.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę, mleko, cukier i pastę waniliową. Gdy całość zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w łyżce wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ostudzoną masę przelewamy do czekoladowych miseczek, wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje wierzch oprószamy płatkami migdałowymi oraz skórka pomarańczową. Ozdabiamy czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!