Uszka z grzybami
Pyszne uszka do świątecznego barszczu.
Składniki
250 g mąki
1 łyżka oleju
1/2 szkl wody
1,5 szkl suszonych grzybów
1 spora cebulka
sól,pieprz
Suszone grzyby moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy ok 20 minut. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy do grzybów, wszystko razem mielimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty to odparowujemy go na patelni.Z mąki, wody, oleju i 1/4 łyżeczki soli zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy na 1h do lodówki, by uwolnić gluten. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i łatwe w obróbce.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy małe koła, nakładamy farsz składamy jak pierożki, a następnie owijamy wokół palca i zlepiamy, by powstało uszko.
Wrzucamy na osoloną i gotującą się wodę. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.
Smacznego!