Delikatny udziec z indyka w sosie śmietanowym z kurkami.
Składniki (2 porcje):
300 g udźca z indyka
500 g świeżych kurek
1 cebula
200 ml śmietanki 30 % (takiej bardziej gęstej)
sól, pieprz
odrobina mąki
+ do podania młode ziemniaczki z koperkiem
Udziec kroimy w ok. 1 cm kostkę, oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, podsmażamy do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę, po chwili dorzucamy posiekane kurki, doprawiamy sola i pieprzem. Gdy kurki będą już miękkie oprószamy je mąką i dolewamy śmietanki, energiczne mieszamy. Do kurek dodajmy mięso i dusimy jeszcze razem ok 15 minut na wolnym ogniu. Podajemy z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego!