Pyszne ciasto z orzechami, bezą i powidłami, trochę inna wersja Pani Walewskiej. Inspiracja.
Składniki:
Kruche ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
350 g masła, zimnego
3/4 szklanki cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Beza:
6 białek
1 szklanka cukru
Do przełożenia:
1 słoiczek powideł śliwkowych (250 ml)
20 dag łuskanych orzechów włoskich, posiekanych
Krem:
500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniacznej
3 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
150 g masła, w temperaturze pokojowej
100 ml likieru orzechowego, likieru z białej czekolady lub wódki
Polewa:
75 g masła
150 g czekolady, pół na pół gorzkiej z mleczną
Z podanych na kruche ciasto składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić przez 2 h w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na dwa blaty i wyłożyć nimi formę o wymiarach 38×24 cm. Posmarować połową powideł i posypać połowa orzechów.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć po połowie na każdy blat. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Przygotowujemy krem, jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrami, druga miksujemy z żółtkami oraz mąkami. Do gotującego się mleka dodajemy masę z żółtkami i gotujemy jak budyń. Zakrywamy folią spożywczą i studzimy całkowicie. Po tym czasie masło ubijamy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej. Gotowym krem wykładamy na jeden z blatów i przykrywamy drugim odwracając go tak by beza była w środku.
W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę, mieszamy do powstania jednolitej masy.
Polewamy ciasto.
Gotowe schładzamy w lodówce.
Smacznego!
8 Responses
Ciasto wygląda przepysznie …
dziękuję i polecam bo takie też jest ;p
Wygląda obłędnie! Musi być pyszne!
dziękuję 😉 potwierdzam jest pyszne
Nigdy nie jadłam tego jadłam, czuję się skuszona 🙂
cieszę się i polecam na prawde pycha
Takiej wersji jeszcze nie piekłam, ale widzę,że dużo tracę- ciasto wygląda przepięknie ,więc przepis zabieram:)
A prosze polecam ciasto pycha