Trochę inna Pani Walewska

inna pani walewska

Pyszne ciasto z orzechami, bezą i powidłami, trochę inna wersja Pani Walewskiej. Inspiracja.

Składniki:
Kruche ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
350 g masła, zimnego
3/4 szklanki cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Beza:
6 białek
1 szklanka cukru
Do przełożenia:
1 słoiczek powideł śliwkowych (250 ml)
20 dag łuskanych orzechów włoskich, posiekanych
Krem:
500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniacznej
3 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
150 g masła, w temperaturze pokojowej
100 ml likieru orzechowego, likieru z białej czekolady lub wódki
Polewa:
75 g masła
150 g czekolady, pół na pół gorzkiej z mleczną

Z podanych na kruche ciasto składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić przez 2 h w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na dwa blaty i wyłożyć nimi formę o wymiarach 38×24 cm. Posmarować połową powideł i posypać połowa orzechów.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.  Wyłożyć po połowie na każdy blat. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Przygotowujemy krem, jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrami, druga miksujemy z żółtkami oraz mąkami. Do gotującego się mleka dodajemy masę z żółtkami i gotujemy jak budyń. Zakrywamy folią spożywczą i studzimy całkowicie. Po tym czasie masło ubijamy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej. Gotowym krem wykładamy na jeden z blatów i przykrywamy drugim odwracając go tak by beza była w środku.

W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę, mieszamy do powstania jednolitej masy.

Polewamy ciasto.

Gotowe schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

8 Responses

  1. Takiej wersji jeszcze nie piekłam, ale widzę,że dużo tracę- ciasto wygląda przepięknie ,więc przepis zabieram:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search