Tradycyjna pascha

Pascha zawsze gości w moim domu na Wielkanoc, uwielbiam ten deser, a przy okazji to tradycja.

Składniki:
750 g kremowego twarogu
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
100 g masła
2 łyżki żelatyny
skórka otarta z dobrze wyszorowanej cytryny i pomarańczy
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki amaretto
1,5 szkl ulubionych bakalii i suszonych owoców
1/2 szkl gęstej śmietany

Bakalie siekamy i zalewamy likierem, odstawiamy.Żelatynę zalewamy 1,5 łyżki zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia. Masło i cukier miksujemy na gładką masę, dodajemy żółtka i miksujemy aż powstanie gładki krem. Wyłączamy mikser. Dorzucamy posiekane bakalie, skórkę pomarańczową i cytrynową, a także twaróg i śmietanę, dokładnie mieszamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy ostudzoną do masy, dokładnie mieszamy. Dowolne naczynie wykładamy gazą, i przekładamy do niej masę, wyrównujemy, zakrywamy gazą i wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wykładamy paschę z formy i ozdabiamy.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search