Pyszny torcik ze świeżymi porzeczkami, ciekawe blaty biszkoptowe z pistacjami. Dla miłośników mniej słodkich wypieków idealny.
Składniki:
Biszkopt pistacjowy:
4 jaja
sól
150 g cukru
laska wanilii
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g drobno posiekanych pistacji
Masa porzeczkowa;
200 g czarnych porzeczek
12 łyżeczek żelatyny
200 ml syropy z czarnej porzeczki
200 ml wina czerwonego (słodkiego)
skórka i sok z 1 pomarańczy
400 g śmietanki 36%
Galaretka:
100 g konfitur porzeczkowych
4 łyżeczki żelatyny
50 ml syropu z czarnej porzeczki
Biszkopty: Białka ubijamy ze szczypta soli na pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy dalej, dodając po 1 żółtku oraz rdzeń z laski wanilii. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej pergaminem formy o średnicy 26 cm, posypujemy posiekanymi pistacjami na całej powierzchni. Pieczemy 15 minut. W ten sam sposób pieczemy drugi blat.
Masa porzeczkowa: porzeczki zagotowujemy i przecieramy przez gęste sito. Dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, syrop porzeczkowy, wino oraz skórkę i sok z pomarańczy i cukier. Mieszamy dokładnie i wkładamy do lodówki, gdy zacznie tężeć mieszamy z ubita kremówka.
W tortownicy układamy jeden wystudzony blat, dajemy połowę masy porzeczkowej, przykrywamy drugim i dajemy drugą część masy. Wstawiamy na 3 h do lodówki.
Konfiturę porzeczkową podgrzewamy, mieszamy z cukrem i żelatyną oraz syropem z porzeczek. Wstawiamy do lodówki, gdy zacznie tężeć wylewamy na torcie.
Dekorujemy świeżymi porzeczkami i pistacjami.
Smacznego!
6 Responses
Obłędny!!!!!!
Dzięki 😉
dodatek pistacji podbił moje serce 😉
Dziękuję
Biszkopt pistacjowy? Cóż za pomysł! 🙂
Pięknie wygląda, a jak musi smakować.