Pyszny tort dla miłośników rafaello, bardzo efektowny. Inspiracja.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
12 łyżek cukru
12 łyżek maki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
250 g mascarpone
500 ml kremówki
100 g białej czekolady
2 opakowania fixu do śmietany
Krem kokosowy:
3 łyżki pasty kokosowej
100 ml mleka
+
50 g białej czekolady
wiórki kokosowe
80 g płatków migdałowych
woda kokosowa do nasączenia
do dekoracji – Rafalello i Kinder Bueno
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, kolejno dodajemy żółta, jeszcze chwilę ubijamy, zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy obie mąki, mieszamy. Pieczemy albo w 4 osobnych foremkach, albo w jednej o średnicy 20 cm (po ostygnięciu przekrawamy na 4 blaty), ok. 30 minut w 170 stopniach. Studzimy całkowicie.
Przygotowujemy krem. Połowę kremówki zagotowujemy i dodajemy połamaną na kawałki biała czekoladę (100g), mieszamy aż dokładnie się rozpuści.
Pastę kokosową mieszamy z mlekiem i podgrzewamy jednocześnie. Studzimy całkowicie.
Do misy miksera przekładamy mascarpone, wcześniej przygotowaną masę ze śmietanki i białej czekolady oraz resztę kremówki. Miksujemy do uzyskania sztywnego kremu i dodajemy pod koniec fixy dla utrwalenia.
Składamy tort. Pierwszy blat nasączamy wodą kokosową, wykładamy trochę kremu, polewamy pastą kokosową wymieszaną z mlekiem i posypujemy płatkami migdałowymi, nakrywamy kolejnym blatem i tak dalej. Wierzch i boki pokrywamy reszta kremu.
Dekorujemy roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosa, pralinkami Rafalello i Kinder bueno.
Smacznego!