Tort Marcello

tort marcello

Przepyszny tort bardzooo czekoladowy z wiśniami. Inspiracja.

Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
1 szkl drobnego cukru
pół szkl mąki pszennej
pół szklanki kakao
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
80 g gorzkiej czekolady startej na małych oczkach
Krem:
250 g gorzkiej czekolady
pół szkl mleka
250 g masła
3/4 szkl cukru
+ konfitura wiśniowa (przepis na domową konfiturę)

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Dodajemy cukier dalej ubijając, następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z kakao i startą czekoladą. Suche składniki delikatnie mieszamy z masą. Z masy pieczemy 6 placków w tortownicy o średnicy 20 cm. Każdy po 8 minut w 190 stopniach.

Przygotowujemy masę. Masło ubijamy na jasną i puszystą masę. Dodajemy cukier cały czas ubijając. Mleko podgrzewamy w rondelku i dodajemy czekoladę, podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady , ale trzymamy jak najkrócej na gazie.
Lekko ciepłą czekoladę dodajemy powoli do masy jajecznej, dalej ubijając. Masę wkładamy do lodówki, żeby zgęstniała.

Blaty ciasta nasączamy (np. woda z likierem wiśniowym) i przekładamy masą i wiśniami. Trochę masy zostawiamy żeby pokryć wierzch i boki.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search