Kosz pełen truskawek, ale taki w całości jadalny kosz z truskawek w postaci tortu. Jest to tort na budyniowych biszkoptach bez mąki, przełożony jest masą z bitej śmietany z truskawkami oraz truskawkowym musem. Całość wykończona jest czekoladową masą imitującą kosz i świeżymi truskawkami.
Składniki:
Biszkopt budyniowy:
3 budynie śmietankowe
6 jajek
1 niepełna szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki tortowej
Masa z bitej śmietany i truskawek:
300 g śmietany 30 %
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
7 truskawek
Mus truskawkowy:
300 g śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
250 g truskawek
25 g żelatyny
Masa do pokrycia tortu:
190 g gorzkiej czekolady
4 łyżki masła
1/2 szkl śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
ok. 2-3 szkl cukru pudru
Dodatkowo:
ok 70 dag truskawek
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier.Dalej ubijając dodajemy po 1 żółtku. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką i stopniowo dodajemy do masy mieszając delikatnie, najlepiej już łyżką. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy ok 1 h w temp. 160 stopni. Absolutnie nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia i od razu po upieczeniu, żeby biszkopt nie opadł. Studzimy i przekrawamy na 4 blaty.
Przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki miksujemy za pomocą blendera. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem, pod koniec dodajemy cukier puder. Mieszamy z zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do masy miksując dalej mikserem. Odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę z bitej śmietany z truskawkami. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem. Na koniec dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z masą. Odstawiamy do lodówki.
Gdy mus zgęstnieje na tyle by można było nim przełożyć tort, możemy zacząć składanie. Blaty nasączamy syropem cukrowym. Pierwszy przekładamy połową bitej śmietany z truskawkami, kładziemy kolejny, nasączamy i dajemy mus truskawkowy cały, kładziemy następny blat, nasączamy i dajemy resztę bitej śmietany z truskawkami, przykrywamy ostatnim blatem. Wstawiamy do lodówki, żeby ładnie zastygło.
W tym czasie przygotowujemy masę do ozdobienia tortu. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem, studzimy. Po tym czasie mieszamy ze śmietaną, ekstraktem, solą i dodajemy stopniowo cukier, im więcej dodamy tym gęstsza będzie masa, także jest to w zależności od tego jak sztywną chcemy uzyskać.
Tak przygotowaną masą ozdabiamy tort wzorem kosza. Na wierzchu układamy umyte truskawki.
Smacznego !!
8 Responses
Wygląda wspaniale! Nie wiem czy umiałabym wykonać taką piękną ozdobę „w koszyk”. Aż chce się na niego patrzeć 🙂
Dziekuje 😉
cudownie wygląda! nie wypadłabym na taki świetny pomysł:)
Ciesze się że się podoba 😉
piękny tort i świetny pomysł z tą ” koszykową” dekoracją
Ten torcik jest przepiękny! Był wśród moich faworytów 🙂 Szkoda, że sponsor wybrał innych ;(
Dziękuje za komplement, mi również jest przykro, że się komisji nie spodobał ;(
Koszyk pełen smakowitości, bardzo piękny tort 🙂