Tort jogurtowo- truskawkowy

Pyszny lekki torcik. W wersji light można zrobić na jogurcie 0 %. W sam raz na letni deser. Przepis z Claudi.Tortt jogurtowo+truskawkowy

Składniki:
150 g herbatników
100 g miękkiego masła
600 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryn
800 ml jogurtu naturalnego
25 g żelatyny
200 g cukru
400 ml kremówki
+ pistacje do ozdoby

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia,  a boki wyłożyć dość grubym pasem folii aluminiowej tak żeby wystawał jeszcze parę cm ponad formę. Jeżeli macie wysoką formą o średnicy 23 cm to nie musicie tego robić. Oczywiście można też zrobić w większej formie, ale wtedy będzie bardziej płaski.

Herbatniki rozkruszyć i zagnieść z masłem.Powstałą masą wylepić dno tortownicy. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Truskawki zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. 8 łyżek masy odłożyć do miseczki( będzie na wierzch). Do pozostałej masy dodajemy jogurt i cukier, dokładnie mieszamy.

Żelatynę ( oprócz 2 łyżeczek) rozpuszczamy w minimalnej ilości wody i studzimy. Wlewamy ją do masy, dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą truskawkową. Masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki aż stężeje.

  Pozostałe 2 łyżeczki żelatyny także rozpuszczamy, studzimy i mieszamy z odłożonymi wcześniej miksowanymi truskawkami. Masę wylewamy na wierzch tortu i znów wstawiamy do lodówki aż stężeje.

Gdy będzie całkowicie zastygnięty wyjmujemy go z tortownicy, usuwamy folię i obsypujemy do połowy wysokości posiekanymi pistacjami.

Smacznego!

 

Mogą Ci posmakować...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search