Menu+

Tort cały w różach

Opublikowano 27 czerwca, 2012 w Ciasta



Właśnie przekonałam się, że żeby zrobić efektowny tort nie ma co żałować składników, myślałam że na masę do ozdobienia wystarczy mi  jedna kostka masła, a zużyłam dwie, no ale cóż było warto, nie dość, że tort podobał się gościom wizualnie to i jeszcze bardzo im smakował.

Składniki:
Ciasto:
10 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa do przełożenia:
400 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z cytryny
Masa do ozdobienia tortu:
400 g masła
5 -6  szklanek cukru pudru
1 łyżka syropu z róży (można kupić lub zrobić,  przepis znajdziecie na blogu)
4 łyżki śmietany 36%
barwnik czerwony
złote groszki cukrowe

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie po jednym żółtku, ciągle miksując. Odkładamy mikser i delikatnie mieszamy z mąkami i proszkiem do pieczenia przesianymi przez sito. Masę przekładamy do dwóch tortownic  o średnicy 26 cm. Pieczemy ok 45  minut w 170 stopniach. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy biszkopty z ok 60 cm na podłogę iw stawiamy znów do piekarnika, studzimy przy uchylnych drzwiczkach. Te czynności robimy by biszkopt pozostał idealnie równy i nie opadł.

Po wystudzeniu biszkopty kroimy na pół. Mają powstać 4 placki.  Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na koniec mieszamy ze skórką starta z wyparzonej cytryny. Masą przekładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu do ozdoby tortu.

Masło kroimy na kawałki, przekładamy do misy i ubijamy na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodajemy tyle cukru by uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję, musi być gęsta. Dodajemy też od razu syrop różany i śmietanę. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy, by uzyskać odpowiedni kolor.

Tort najpierw pokrywamy odrobiną czerwonej masy, jak najcieniej, następnie wyciskamy na całej powierzchni róże. Przyozdabiamy cukrowymi groszkami.

Resztę masy  przekładamy do rękawa cukierniczego, używamy tylki w postaci dużej gwiazdki.

Podaję link do filmiku z youtube jak robić róże:

Jak zrobić róże

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



17 komentarzy

  1. przepiękny, nie mogę przestać się „gapić”:)

    • Zaprosiłabym na kawałek, ale już znikł 😉 Dziękuję

  2. Pięknie udekorowany torcik, jak śliczna róża 🙂

  3. prezentuje sie jak z najlepszej cukierni.

    • Dziękuje 😉

  4. Tort jest boski, choć mnie pewnie taka dekoracja z róż za chińskiego boga by nie wyszła tak ładnie jak Tobie.

    • Ojj tam nie jest tak trudno, trzeba popróbować, jak masa wyjdzie dobra to samo wykonanie to już pestka. Dziękuje za komplement;)

  5. Przepięknie udekorowany tort:)

    • Dziękuję bardzo ;D

  6. Wygląda wspaniale! A musiał smakować równie dobrze, skoro już znikł 🙂

    • Kremik w środku jak dla mnie rewelacja, lekki z posmakiem cytryny, nie za słodki, bo masa z wierzchu bardzo słodka, więc się równoważyło wszystko
      Dziękuję;)

  7. Wygląda wybitnie!

  8. Tort prezentuje się szałowo:) Super pomysł:)

  9. cudeńko!

  10. Przepiękny!

  11. Tort jest piękny. Sama próbowałam go zrobić, ale wyszedł delikatnie różowy. Jakiego barwnika uśyła Pani do masy, bo to pewnie w nim tkwi sekret. 😉

    • Marzeno użyłam barwnika w proszku, nie wiem jaka to firma, kupiłam na allegro barwniki spożywcze w różnych kolorach, ale mnie się wydaje , że im więcej barwnika dodasz tym będzie mocniejszy kolor, ja dodałam sporo

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *