Moja ulubiona herbata to herbata cytrynowa. Irving jest naprawdę rewelacyjna, mocna i intensywna w smaku. Moja miłość do tej herbaty zainspirowała mnie do stworzenia „herbacianego tiramisu”.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru brązowego
14 dag mąki pszennej
4 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżki cappuccino w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki żelatyny
50 dag serka mascarpone
25 dag twarogu
60 ml herbaty Irving cytrynowej zaparzonej z 2 torebek
kakao gorzkie
szablon z dzbanuszkami
Białka ubijamy z 15 dag cukru, kolejno dodajemy żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz cappuccino. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Mascarpone ucieramy z twarogiem, herbata i resztą cukru. Żelatynę rozpuszczamy w 1,5 łyżki wody i rozpuszczamy. Dodajemy do masy, mieszamy dokładnie. Rozsmarowujemy na biszkopcie. Nakładamy szablon i posypujemy przesianym kakao. Schładzamy co najmniej 2 godziny.
Smacznego !