Terrina w kształcie jajka

Smaczna przystawka, który przy okazji będzie ozdoba stołu.

Składniki:
200 g twarogu półtłustego
1 ogórek wężowy
125 ml śmietany kremówki
garść posiekanego drobno koperku
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej mięty
3 łyżeczki żelatyny
sok z 1/2 cytryny
kilka rzodkiewek
sól
pieprz

Ogórka dokładnie myjemy i kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki, układamy je na ręczniku papierowym i posypujemy odrobiną soli.Odkładamy na trochę, odsączamy i wykładamy wyłożone folią spożywczą foremki( ja użyłam pucharków do lodów). Ser mielimy dwukrotnie i mieszamy z ubita na sztywna śmietaną na gładka masę. Dodajemy posiekany koperek, miętę, rzodkiewkę i kawałek ogórka. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Żelatyną rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i mieszamy z masę oraz ubitym białkiem, mieszamy i przelewamy do pucharków ( ja użyłam do lodów) wyłożonych ogórkiem. Odstawiamy do stężenia.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search