Postanowiłam wreszcie wypróbować swój prezent urodzinowym, czyli garnek ciśnieniowy. Lubię jak wszystkie składniki przechodzą swoimi smakami podczas duszenia. Wyszło pysznie.
Składniki:
4 mniejsze marchewki
1 pierś z kurczaka
2 kapusty pak choi
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 g ciecierzycy
1/2 puszki krojonych pomidorów
cynamon
sól,pieprz
kminek
sok z cytryny
Ciecierzycę moczymy przez 12 h i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na pół. Kapustę pak choi oczyszczamy i kroimy w grubszą kostkę. Marchewki obieramy ze skórki i kroimy również na większe kawałki ( najlepiej żeby były to małe, chude marchewki). W garnku ciśnieniowym lub inaczej szybkowarze rozgrzewamy ok 2 łyżek oleju rzepakowego i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy ok 2 minut. Dodajemy pomidory z puszki, szczyptę cynamonu, sól, pieprz, odrobinę kminku i pierś z kurczaka w całości. Dodajemy także kapustę i marchewki. Dusimy ok 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka i rozrywamy za pomocą widelca, przekładamy spowrotem do garnka i dodajemy ciecierzycę i dusimy ok 10 minut. Po tym czasie wszystko powinno być miękkie. Doprawiamy na koniec sokiem z cytryny i innymi przyprawami, jeżeli trzeba.
Smacznego!