Tatar kojarzy się od razu z tradycyjnym mięsem wołowym z zółtkiem, kiszonymi ogórkami i cebulką, a tak czasem dla odmiany polecam tatar z łososia ( u mnie akurat wędzony) z pikantną orientalną nutką i orzeźwiającą pyszną sałatką z mango ogórka i cebulki.
Składniki:
200 g łososia wędzonego
kawałek papryki żółtej
kawałek papryki czerownej
1/4 czerownej cebulki
natka pietruszki
skórka z limonki
sól, pieprz
olej wielkopolski z chilli
Sałatka z mango:
1/2 dojrzałego mango
kawałek ogórka
1/4 czerwonej cebulki
sok z 1/3 limonki
1 łyżka soku ze świeżego grajfruta
sól
olej wielkopolski z chilli
Papryki, cebulkę i pietruszkę bardzo drobno siekamy. Wędzonego łososia również drobniutko siekamy i mieszamy z warzywami, dodajemy skórkę z limonki i doprawiamy solą, pieprzem i olejem z chilli, dokładnie mieszamy.
Mango tniemy na paseczki. Ogórka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ, kroimy w cienkie plasterki, cebulkę w piórka. Wszystkie składniki mieszamy, skrapiamy sokiem z limonki, grejfruta i olejem z chilli, solimy.
Tatar podajemy w towarzystwie sałatki.
Smacznego!
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
www.olejkonwenanse.pl