Proste do zrobienia, szybkie i bardzo smaczne tarty z brązowym cukrem i limonkową bitą śmietaną.
Składniki: (na 4 tarty)
płat ciasta francuskiego o wymiarach 25×25
brązowy cukier Diamant
2 duże jabłka
1/4 kostki masła
100 ml śmietany kremówki
cukier puder
skórka starta z 1 limonki
Jabłka dokładni myjemy i kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki.
Z ciasta francuskiego wycinamy 4 równej wielkości kwadraciki i każdy nacinamy w środku, jakbyśmy robili ramkę. Przekładamy jedną stronę ramki na drugą stronę krzyżując na kantach. Na blasze do pieczenia wysypujemy po łyżce brązowego cukru w czterech miejscach, na każdym miejscu kładziemy kwadracik z ciasta,
na to układamy pokrojone w plasterki jabłka, posypujemy cukrem i układamy na wierzchu kawałki masła.
Zapiekamy 10 minut w 200 stopniach, po tym czasie znów posypujemy cukrem i układamy kawałki masła i ponownie pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Kremówkę ubijamy z odrobiną cukru pudru, dodajemy skórkę z limonki.
Tarty podajemy najlepiej jeszcze lekko ciepłe z kleksem limonkowej bitej śmietany.
Smacznego!
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant.
2 Responses
szybkie w przygotowaniu i pyszne, mniam!
Dokładnie tak szybko i pysznie 😉