Tartaletki z kabanosami i szparagami

SONY DSC

Pyszne tarty z kruchego ciasta ze śmietanowym nadzieniem, szparagami i kabanosami.

Składniki: (na 4 szt.)
Ciasto:
100 g mąki
60 g masła
1 małe jajko
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
75 ml śmietany 18 %
1 małe jajko
1 łyżeczka mąki pszennej
8 kabanosów cienkich
8 zielonych szparagów
sól,pieprz

Na stolnicę wyspujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, jajko oraz sól. Zagniatamy kruche ciasto, jeżeli trzeba dodajemy odrobinę wody. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i gotujemy 15 minut na parze. Ugotowane przekrawamy na pół.
Śmietanę mieszamy z jajkiem i mąką, doprawiamy solą i pieprzem.
Foremki do tartaletek smarujemy dokładnie masłem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy dość cienko, wykrawamy koła o średnicy trochę większej niż foremki na tartaletki. Ciastem wykładamy foremki. Do środka wlewamy śmietankę wymieszaną z jajkami. Na wierzch układamy przekrojone szparagi i kabanosy na przemian. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 25 minut.

Smacznego!

 

Mogą Ci posmakować...

12 odpowiedzi

    1. Można użyć każdych jakie się chce ich smaki nie są zazwyczaj aż tak intensywne by miało to jakieś większe znaczenie 😉

  1. Bekonowe zdecydowanie odradzam, faktycznie mocno dominują smakiem nad potrawą. Lepsze są zwykłe albo wędzone, wtedy smaczek zostaje ale nie dominuje reszty składników!

    1. swoją drogą dziwne są bekonowe kabanosy, przecież bekon to po polsku po prostu boczek, a to wieprzowina, więc równie dobrze mogły by się nazywać wieprzowe … chyba taki chwyt marketingowy, dlatego trochę się dziwie, że mówicie ze mają tak dominujący smak, zwykłe wieprzowe kabanosy wcale nie mają, chyba że mają jakieś sztuczne dodatki uwydatniające smak .

  2. Przepraszam, ze się wtrące. Rzecz polega na tym, że w kabanosie zachodzi trochę inny sposób obróbki. Mianowicie mięso jest podsuszane, co w naturalny sposób przyczynia się do wydalania większej ilości soli zawartej w miesie – w tym również smaku. Jeżeli kabanos jest o smaku bekonowym, to faktycznie musi tam być coś w środku co odpowiada za jego smak (nie dokońca musi być to skłądkich chemiczny, dzisiejsze przetwórstwo zna dużo naturalnych sposobów uwydatniania smaku przez chociażby odpowiednie przyprawy), stąd duże prawdopodobieństwo zdominowania smaku. Tak samo jak wrzucając do sgaghetti zbyt dużo pomidora, można nim zabić aromat mięsa. Pozdrawiam

  3. a ja dodalam kabanosy paprykowe maestro i nie zdominowaly tak bardzo smaku, wsyztskie byly wyrazne, wiec wydaje mi sie, ze kto co lubi. przepis swietny, dzieki!

    1. to ja dodam bekonowe 😀 uwielbiam je a takie dania jak to u mnie sa czesto widziane wiec zmiana mala nie zaszkodzi 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search