Menu+

Tartaletki z borówkami, budyniem i bezą

Opublikowano 29 lipca, 2010 w Ciasteczka



 Tartaletki z borówkami,budyniem i bezą
SKŁADNIKI na 20 tartaletek:
kruche ciasto:
500g mąki
2 jajka
3/4 margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżka śmietany/kefiru
masa budyniowa z borówkami:
300g borówek
2 łyżki cukru
150-200ml wody
budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (opakowanie)
beza:
3 białka,
3 łyżki pudru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki.
                            Jajka, proszek i cukier dodajemy do reszty składników – zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Foremki do tartaletek  natłuszczamy – ja użyłam odrobiny margaryny.
Ciasto wałkujemy, wycinamy koła tartaletkami.
Następnie koła wkładamy do foremek, palcami dociskamy ciasto do dna i boków.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180stopni.
  Z reszty ciasta wycinamy ciasteczka 🙂
Borówki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dosypujemy cukier.
Gdy zaczną się gotować – wsypujemy budyń, cały czas dokładnie mieszając,
by nie powstały grudki.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy cukier – cały czas miksując.
Na koniec wsypujemy skrobię – miksujemy.
Na gotowe babeczki nakładamy masę budyniową.
Gdy masa ostygnie,
szprycą wyciskamy bezę.
Babeczki wkładamy do piekarnika, i pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO 🙂

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *