Pyszna, pełna owoców tarta na kokosowym spodzie z kokosowym kremem. Przepis Bożeny Sikoń.
Kruche ciasto:
mąka 225 g +75 g wiórków kokosowych
masło 150 g
cukier 75 g
cukier wanilinowy
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietanki
Krem cukierniczy kokosowy:
300 ml mleka
200 ml mleka kokosowego
100 g cukru
50 g mąki pszennej
4 żółtka
owoce różne: truskawki, maliny, borówka
konfitura morelowa 1 słoik do pokrywania owoców
Z mąki, cukru, wiórek kokosowych, cukru waniliowego, masła, żółtka i śmietany zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem i wyłożyć na wierzch folię aluminiową, wysypać kulki ceramiczne lub fasolę by obciążyć ciasto. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć kulki i folią i piecz kolejne 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
W rondelku zagotować mleko, mleko kokosowe i przekrojoną wanilię. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i wymieszać. Dodać trochę mleka z garnka i rozrobić masę. Całość przelać do garnka i zagotować. Garnek nakrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony krem szprycujemy na kruchy spód.
Na wierzchu układamy owoce i smarujemy rozpuszczoną konfiturą morelową.
6 odpowiedzi
mmm… jakie to miłe zobaczyć taką pyszność z samego rana 🙂
palce lizać!
a zdjęcie przepiękne!
a dziękuje bardzo;)
Same pyszności. I ta masa owoców 😉
dokładnie 😉
Mmmm… prawdziwe pyszności! 🙂
potwierdzam ;D