Menu+

Tarkowane placki ziemniaczane

Opublikowano 23 listopad, 2014 w Dania główne



SONY DSC

Dzięki ścieraniu ziemniaków na tarce placki są bardziej chrupiące od tych w tradycyjnej wersji.

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki
2 jajka
sól, pieprz

Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy placki na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



4 komentarze

  1. Przygotowywuje je podobnie,ale bez jajek.Po starciu dobrze je odciskam z plynu,dodaje tylko 2-3 lyzki maki,tylko tyle ,by masa sie lekko zawiazala,przyprawiam.Bedzie raczej ´´sypka`´ale podczas smazenia sie wszystko polaczy.Placki zimne i nawet po kilku godzinach pozostaja caly czas chrupiace!!!! YwY

    • Ja uważam, że właśnie jajka dodają im większej chrupkości, ale może spróbuje kiedyś tej wersji bez 😉

  2. Mysza spróbuj dodać cebulę i marchewkę, wychodzą wtedy miodzio 🙂
    Całuje Was mocno :*

    • Hej robie takie jak tarkuje na zwykłej tarce do placków, do takich jeszcze nie próbowałam 😉 Całujemy też :*

Zostaw odpowiedź dla Wulkan-Smaku.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *