Dzięki ścieraniu ziemniaków na tarce placki są bardziej chrupiące od tych w tradycyjnej wersji.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki
2 jajka
sól, pieprz
Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy placki na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
4 Responses
Przygotowywuje je podobnie,ale bez jajek.Po starciu dobrze je odciskam z plynu,dodaje tylko 2-3 lyzki maki,tylko tyle ,by masa sie lekko zawiazala,przyprawiam.Bedzie raczej ´´sypka`´ale podczas smazenia sie wszystko polaczy.Placki zimne i nawet po kilku godzinach pozostaja caly czas chrupiace!!!! YwY
Ja uważam, że właśnie jajka dodają im większej chrupkości, ale może spróbuje kiedyś tej wersji bez 😉
Mysza spróbuj dodać cebulę i marchewkę, wychodzą wtedy miodzio 🙂
Całuje Was mocno :*
Hej robie takie jak tarkuje na zwykłej tarce do placków, do takich jeszcze nie próbowałam 😉 Całujemy też :*