Pyszna i soczysta pierś z kurczaka w mleku kokosowym. Inspiracja Ken Hom.
Składniki (2 osoby):
2 piersi z kurczaka
Marynata:
1 łyżka sosu rybnego
3 ząbki czosnku
1 łyżka przesiekanej świeżej kolendry
1 posiekana na mniejsze kawałki papryczka chilli
1/2 łyżki skórki z limonki
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1/2 łyżeczki soli
odrobina świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki mleka kokosowego z puszki
Wszystkie składniki marynaty miksujemy w blenderze na gładką masę. Marynatą zalewamy oczyszczone piersi z kurczaka, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy z lodówki i na 40 minut zostawiamy w temperaturze pokojowej. Grillujemy na rumiano z obu stron.
Podajemy z ugotowanym białym ryżem.
Smacznego!