Menu+

Tajski bulion drobiowy

Opublikowano 17 kwietnia, 2013 w Zupy i kremy



SONY DSC 

Uwielbiam tajską kuchnie i wszystko związane z cytryną , trawą cytrynową i limonką. Przepis Ken Homa.

Składniki:
175 g makaronu jajecznego
2 łodygi świeżej trawy cytrynowej( do kupienia w realu)
175 g piersi z kurczaka
1 łyżka oleju roślinnego
1 szalotka
2 łyżki startego czosnku
1, 2 l bulionu drobiowego
400 ml mleczka kokosowego
2 małe papryczki chilli
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka cukru
2  łyżka pasty curry
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki soku z limonki
świeże liście kolendry

Makaron zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem ok 5 minut. Odcedzić i odstawić. Kurczaka kroimy w cienkie paski, trawę cytrynową kroimy na pół i rozgniatamy trzonkiem noża.

W sporym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju , gdy będzie już dobrze rozgrzany wrzucamy posiekaną szalotkę , czosnek i trawę cytrynową, przesmażamy ok 3 minutki. Wlewamy bulion i mleko kokosowe, przykrywamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy posiekane chilli, kurczaka, sos rybny, sos sojowy, cukier sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy makaron i trzymamy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Wyjmujemy trawę cytrynową i doprawiamy sokiem z limonki. Podajemy ze świeża bazylią.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Zupka wyglada naprawde apetycznie 🙂 z pewnoscia sprobuje z dziewczyna ja przygotowac, gdyz ma fioła na punkcie azjatyckiej kuchni 🙂

    • Dziękuje, polecam na pewno zasmakuje smakoszom tajskiej kuchni

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *