Menu+

Tajska zupa z kurczakiem podana w kokosach z warzywnymi sajgonkami

Opublikowano 23 stycznia, 2013 w Zupy i kremy



Kokosowa zupa z kurczakiem, podana w kokosach, nuta tropików na naszym stole. Zupka lekko pikantna, taka jak lubię, do tego lekkie warzywne sajgonki.W sam raz na romantyczną kolację 😉

Składniki:
Pomysł na .. Tajską zupę z kurczakiem Winiary
1 pierś z kurczaka
1 marchewkę
1 cukinię
1/2 papryczki chilli
szczypiorek
Sajgonki:
1 marchewka
1/2 cukinii
1 papryczka jalapeno
1/2 szklanki drobno posiekanej kapusty pekińskiej
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
pieprz
5 – 6 arkuszy papieru ryżowego
+ dodatkowo
1 kokos przepiłowany na pół z wydrążonym miąższem na miseczki 😉

Przygotowujemy zupę. Kurczaka kroimy w kostkę, a marchew i cukinię w paseczki. Do garnka wlewamy 750 ml wody, zagotowujemy i wrzucamy kurczaka, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy kolejne 10 minut. Mieszamy zawartość większej torebki pomysłu na z 250 ml zimnej wody i dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie wsypujemy zwartość mniejszej torebki i dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut.

Przygotowujemy sajgonki. Marchew, cukinię i papryczkę kroimy w cienkie paseczki. Blanszujemy w osolonej wodzie, po czym mieszamy z posiekaną kapustą, sosem sojowym i pieprzem. Nakładamy farsz na namoczone  arkusze papieru ryżowego i zawijamy ciasno. Smażymy na złoty kolor.

Zupkę przelewamy do połówek kokosów, posypujemy ukośnie pociętym szczypiorkiem i papryczką. Obok podajemy warzywne sajgonki.

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email



1 komentarz

  1. Bardzo oryginalny pomysł !! zupa w kokosach super i te sajgonki mm

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *