Tacos z kurczakiem curry i dwoma sosami

Pyszne danie inspirowane kuchnią meksykańską, ale z wpływami innych kuchni, pyszne połączenie różnych kultur.

Składniki:
Na placki tacos:
100 g mąki kukurydzianej
200 g maki pszennej
1 łyżeczka soli
60 g masła
185 ml mleka
Marynata do kurczaka:
3 łyżki sosu sriracha
1 łyżka Vegety Natur z curry
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z limonki
+
2 piersi z kurczaka
młoda kapusta
2 marchewki
1 młoda cukinia
sos sriracha:
1/2 szkl majonezu
2 łyżki sosu sriracha
sos z avocado:
1/2 avocado
2 łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka mleka

Przygotowujemy na początku marynatę do kurczaka, mieszając ze sobą wszystkie jej składniki, wrzucamy oczyszczone piersi kurczaka, pokrojone na trochę mniejsze kawałki (ja 2 piersi pokroiłam tak, że wyszły mi 4 kawałki). Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 h.

Następnie przygotowujemy ciasto na tacos. Masło rozpuszczamy. Mąki mieszamy z solą. Do rozpuszczonego masła dolewamy zimne mleko i mieszamy od razu z mąką. Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Przez ten czas przygotowujemy sosy. Na sos sriracha mieszamy tylko majonez z sosem sriracha. Na sos z avocado zaś miksujemy wszystkie składniki w blenderze na gładko.

Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski.

Kurczaka grillujemy na patelni do zrumienienia. Odkładamy na chwilę na deskę i potem kroimy na mniejsze kawałki.

Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy krążki ciasta, takie z 10 cm średnicy i rumienimy z obu stron na suchej patelni. Placki najlepiej układając na talerzu przekładać wilgotną ściereczką, by nie stwardniały i tak trzymać do momentu podania.

Podajemy układając na każdym placuszku warzywa, na to kurczak i polewamy sosami.

Smacznego!

 

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura


Przepisy inspirowane naturą

Mogą Ci posmakować...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search