Składniki:
Placki:
2/3 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
szczypta soli
1/4 szkl mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 białka
2 łyżki oleju
Krem:
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżeczkach wrzątku
+
rozpuszczona w kąpieli wodnej ciemna czekolada
posiekane pistacje
Ze składników na placki robimy ciasto jak na naleśniki. Na teflonowej patelni smażymy malutkie naleśniki. Naleśniki wkładamy między książki wyłożone pergaminem (tak jak na zdjęciu) żeby przyjęły kształt tacos.
Odstawiamy tak do przestygnięcia.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodajemy żelatynę. Masą nadziewamy tacos. Wkładamy do lodówki żeby masa stężała. Po tym czasie polewamy czekoladą i posypujemy pistacjami.
Smacznego!
Wszystkim lubiącym słodkie wypieki polecam książkę : https://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
4 Responses
A to niespodzianka:) Pycha!
Bardzo pomysłowe! 🙂
Dziękuję
Jestem zaskoczona i podziwiam .Dla mnie rewelka