Menu+

Szynka na kanapki z szynkowara

Opublikowano 12 czerwiec, 2014 w Domowe wędliny



SONY DSC

Pyszna i prosta domowa szynka.Do przygotowania użyłam tego szynkowaru.

Składniki:
900 g surowej szynki
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
ok 15 g. soli peklującej Peklosmaczek

Szynkę oczyszczamy, wkładamy do kamionkowego naczynia, wrzucamy do środka przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Ok 1 l wody mieszamy z peklosmaczkiem i zalewamy szynkę w naczyniu. Odstawiamy na 48 h w chłodne miejsce. Po tym czasie szynkę przekładamy do szynkowara ( bez przypraw). Mięsko w szynkowarze dociskamy i zamykamy. Wstawiamy do garnka z gotującą się wodą ( na dno kładziemy ściereczkę) tak by woda była ok 1 cm poniżej brzegu. Gotujemy pod przykryciem w temperaturze 90 stopni około 65 minut. Pozostawiamy w prasce na noc do zastygnięcia.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Wygląda perfekcyjnie- jak ze sklepu- a o niebo zdrowsza:)

    • i pyszniejsza 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *