Menu+

Szpinakowa rolada z łososiem

Opublikowano 30 listopad, 2017 w Przystawki i przekąski, Ryby, Wielkanoc



Rolada ze szpinaku z wędzonym łososiem i kremowym serkiem, idealna przekąska na imprezy.

Składniki:
200 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
3 jajka – oddzielnie żółtka i białka
odrobina gałki muszkatołowej
sól, pieprz
150 g wędzonego łososia
200 g serka naturalnego śmietankowego
2 łyżki jogurtu naturalnego

Szpinak dusimy na masełku z czosnkiem, doprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową solą i pieprzem. Po tym czasie studzimy i blendujemy z żółtkami. Białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z masą szpinakową. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy masę szpinakową w kształt prostokąta. Pieczemy ok 20 minut w 160 stopniach – nie spiekamy za mocno bo będzie się łamać ! Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Serek naturalny łączmy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na szpinakowym placku, zostawiając mały margines po bokach, na to wykładamy wędzonego łososia. Zwijamy roladę dość ścisło i zawijamy w folię spożywczą w tzw. cukierek by nabrała kształtu. Wkładamy do lodówki minimum na 1 godzinkę. Kroimy w plastry i podajemy.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *