Danie z kuchni austryjackiej, chrupiący sznycel cielęcy wraz z sałatką ziemniaczaną. Inspiracja „To jest Pyszne”.
Składniki:
2 sznycle cielęce
bułka tarta
mąka
jajko
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
1/2 pęczka koperku
4 łyżki octu owocowego
1/2 kostki bulionowej warzywnej
sól,pieprz, cukier
2 łyżki oleju
klarowane masło
Ziemniaki w mundurkach gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy ze skórki, kroimy w plasterki (niezbyt cienkie). Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju w rondelku lub garnku. wlewamy 120 ml wody i ocet owocowy, dodajemy kostkę rosołową i mieszamy. Gotujemy ok 2 minut.Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy 1 łyżkę oleju i gorącą marynatą polewamy ziemniaki. Odstawiamy na ok 3 h lub całą noc.
Sznycle cielęce rozbijamy pomiędzy płatami folii spożywczej. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu. Sznycle oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej.
Sznycle smażymy w klarowanym maśle.
Koperek siekamy i dodajemy do sałatki ziemniaczanej, ponownie ją doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
Podajemy sznycle wraz z sałatką.
Smacznego!
Jedna odpowiedź
Uwielbiam!