Szaszłyki ze szparagów i boczku w pysznej glazurze na bazie oleju rzepakowego

szaszlyki-ze-szparagow

Pyszne szaszłyki z zielonych szparagów i dojrzewającego boczku, muśnięte pyszną glazurą.

Składniki: (na 8 szaszłyków)
16 zielonych szparagów
32 plasterki cieniutkiego dojrzewającego boczku
Glazura:
1/3 szkl oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowujemy glazurę, przekładając wszystkie jej składniki do małego słoiczka, zakręcamy i potrząsamy energicznie do wymieszania. Odstawiamy na bok.
Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki, myjemy i gotujemy na parze ok 10 minut. Przelewamy od razu zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania i zachować ładny kolor i konsystencję.
Składamy ze sobą kolejno po dwa szparagi i owijamy „od stóp do głów” boczkiem. Tak przygotowane kroimy na mniejsze kawałki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej szaszłyki, smarujemy wierzch przygotowaną glazurą, po kilku chwilach przewracamy i smarujemy drugą stronę glazurą. Grillujemy na rumiano.
Można podać do tego ulubiony sos na bazie jogurtu.
Smacznego!

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego dodając go do swoich potraw dbamy o nasze serduszko

Mogą Ci posmakować...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search